هفته پیش بود که سونی در نمایشگاه برلین از جدیدترین و پیشرفتهترین گوشی خود یعنی Sony Xperia Z1 رونمایی کرد. این گوشی که دوربینی 20.7 مگاپیکسلی دارد، در بررسیهای انجام شده توانست گوشیهایی همچون HTC One و Samsung Galaxy S4 را شکست دهد.
به گزارش خبرنگار ارتباطات و فناوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،هنگامی که این گوشی جدید را در دست میگیرید، احتمالا اولین گزینهای که توجه شما را جلب خواهد کرد، طراحی Xperia Z1 خواهد بود.
**طراحی
گوشی سونی
باریکی این گوشی تنها 8.5 میلیمتر است؛ اگر سونی گوشی را سه میلیمتر باریکتر طراحی کرده بود، آن وقت Xperia Z1 میتوانست لقب باریکترین گوشی دنیا را به خود اختصاص دهد.
دور تا دور این گوشی 170 گرمی با فلز آلومینیوم پوشیده شده تا علاوه بر افزایش مقاومت دستگاه در برابر ضربهها، توجه بیشتری را به خود جلب کند. اگر بخواهید با دستگاه کار کنید باید در ابتدا دکمه روشن و خاموش کردن آن را که در سمت کناری Xperia Z1 تعبیه شده برای چند ثانیه نگه دارید.
گوشی سونی
زیر این دکمه، آنالوگی قرار گرفته که دو وظیفه را به گردن دارد. اگر بخواهید صدای موبایل را زیاد و یا کم کنید این دکمه میتواند به شما کمک زیادی کند. علاوه بر این، بوسیله آنالوگ در حالت عکاسی میتوانید برروی سوژهها زوم کنید. بالای این دو دکمه محل قرارگیری سیمکارت درنظر گرفته شده است.
این بار سیم کارت کوچک شما قرار است بوسیله یک قطعه پلاستیکی بسیار نازک در درون دستگاه قرار بگیرد. درصورتی که هنگام جا زدن سیمکارت کمی خشن برخورد کنید، مطمئنا این قطعه پلاستیکی میشکند. بهتر بود شرکت سازنده این قسمت را برای سهولت کار بصورن فنری طراحی میکرد تا دیگر نگران گم شدن پلاستیک کوچک نباشیم.
اما در کنار این گزینهها دکمه با نام شاتر قرار گرفته که وظیفه ثبت تصاویر بوسیله دوربین Xperia Z1 را برعهده دارد. اما اینها تمام امکانات این دستگاه نیستند که برروی بدنه Xperia Z1 به چشم میخورند. در سوی دیگر درگاه USB گوشی در نظر گرفته شده که وظیفه نقل و انتقال اطلاعات را برعهده دارد.
کمی بالاتر از این خروجی، محل ورود کارت حافظه یا همان Micro SDهاست. در بالای دستگاه ورودی هدفون در نظر گرفته شده و در قسمت پایینی آن بلندگوها به چشم میخورند. شاید بتوان یکی از مشکلات Xperia ZR را بلندگوی آن تلقی کرد چراکه قدرت این بلندگو متوسط است.
گوشی سونی
**صفحهنمایش
گوشی سونی
12.5 سانتیمتر (پنج اینچ) قطر صفحه نمایش Xperia Z1 است که وضوحی با کیفیت Full HD را در اختیار کاربر قرار میدهد. این صفحهنمایش همچنین میتواند 16 میلیون رنگ را در معرض دید کاربر بگذارد.
گوشی سونی
تراکم پیکسلی مبحثی است که در کیفیت صفحهنمایش گوشیها تاثیر چشمگیری دارد. در حقیقت تراکم پیکسلی به تعداد مربعهای بسیار کوچکی (پیکسل) اطلاق میشود که در هر 2.5 سانتیمتر (یک اینچ) در کنار هم قرار میگیرند. تراکم پیکسلی این گوشی 441 پیکسل در هر 2.5 سانتیمتر مربع است که این عدد از کیفیت بالای صفحهنمایش این گوشی خبر میدهد.
ال سی دی این دستگاه توانایی تشخیص 10 انگشت بصورت همزمان را دارد که این موضوع به کاربر در حین تایپ 10 انگشتی کمک میکند. شرکت سازنده در صفحه نمایش این گوشی از فناوری scratch-resistant glass استفاده کرده است. این فناوری از صفحهنمایش گوشی در برابر ایجاد خط و خش جلوگیری میکند.
همچنین سونی همچون سایر مدلهای خود از موتور تلویزیونهای Bravia در این گوشی هم استفاده کرده، البته این موتور که باعث بهبود وضعیت رنگها میشود تنها در حالت دیدن عکسها و یا تماشای ویدیو شروع به کار میکند.
گوشی سونی
در کنار این موتور، سونی از فناوری جدید به نام Triluminos در Z1 اسفاده کرده که رنگهای به مراتب بیشتری تولید و در نتیجه بافتها و اجزای تشکیل دهنده تصویر را با استفاده از ذرات کوانتوم بازسازی میکند.
**دوربینها
گوشی سونی
در پشت دستگاه، دوربین آن به چشم میخورد که وضوحی 20.7 مگاپیکسلی را به کاربر ارائه میدهد. مگاپیکسل تنها ترفندی تبلیغاتی برای جذب مشتریان بیشتر است. این عامل تنها در اندازه چاپ تصاویر تاثیرگذار خواهد بود که به نظر میرسد برای کاربران عادی تنها پنج مگاپیکسل هم کفایت کند.
سونی در Xperia Z1 از سنسوری استفاده کرده که معمولا شرکتهای دوربینسازی در دوربینهای خانگی (کامپکت) از آن استفاده میکنند. نوع لنزی که برروی این گوشی کار گذاشته شده، به علت داشتن دهانهای (دیافراگم) باز میتواند نوری بیشتری را دریافت کند و همین موضوع به کاربر در مکانهای تاریک کمک میکند.
دیافراگم در دوربینها به تیغههایی گفته میشود که درون لنز قرار گرفته و با باز و بسته شدن، میزان نوری ورودی به درون لنز دوربین را تعیین میکنند. دیافراگم لنزها را معمولا با عدد F مشخص میکنند. عدد دیافراگم لنز این دوربین F 2.0 است. با توجه به این موضوع که بازترین دهانه دیافراگم F 1.0محسوب میشود، Xperia Z1 از لحاظ لنز دوربین عملکرد مناسبی داشته است.
در این بین باید به حساسیت دوربین این گوشی به نور(ایزو) هم اشاره کنیم؛ ایزو در حقیقت حساسیت قطعه الکترونیکی به نام سنسور به نور بوده که وظیفه آن دریافت اطلاعات تصویری است. ایزو در دوربینهای عکاسی با عددی مشخص میشود (کف این عدد معمولا 50 یا 100) و هرقدر این عدد بالاتر میرود، دوربین نور بیشتری را از محیط تشخیص میدهد.
معمولا با افزایش عدد ایزو برفکها یا دانههای رنگی خود را روی عکس نشان میدهند. در دوربینهای خانگی معمولا تا ایزو 600 نویز بسیار ناچیز است. این عدد در Xperia Z1 تا سقف 6400 که برای دوربینهای موبایل بالاست، افزایش پیدا میکند البته برفکها و دانههای رنگی از ایزو 400 به بعد، روی تصویر ظاهر میشوند.
اما در رابطه با زوم دوربین گوشیها، چون قطر گوشیها محدود است امکان جابهجایی عدسیها زیاد وجود ندارد و همین موضوع امکان زوم اپتیکال را از اکثر گوشیهای موبایل گرفته، درحقیقت زوم اکثر گوشیهای موبایل از نوع دیجیتالی است که کیفیت تصاویر را بشدت کاهش میدهد، البته Z1 در این زمینه عملکرد بهتری از خود به نمایش گذاشته چراکه میتواند تا سه برابر بدون اینکه تصویر ریزش چندانی داشته باشد روی تصاویر زوم کند.
گوشی سونی
رنگهایی که در تصاویر ثبت شده توسط این گوشی به چشم میخورد، بسیار گرم بوده و این موضوع یکی از نکات مثبت دوربین این دستگاه به شمار میآید. نرمافزار دوربین گوشی نسبت به سایر رقبا امکانات بیشتری دارد و این موضوع دست کاربر را در موارد متعددی بازگذاشته است. با تمام این ویژگیها هنوز هم نمیتوان گفت که دوربینهای موبایل توانایی رقابت با دوربینهای خانگی را دارند، Xperia Z1 هم از این قضیه مستثنی نیست.
دوربین ثانویه گوشی در قسمت جلوی دستگاه قرار گرفته که امکان مکالمه تصویری را برای کاربر مهیا میکند. وضوح این دوربین دو مگاپیکسل است و در محیطهایی با نور متوسط میتوان دانههای رنگی یا همان نویزها را برروی تصویر مشاهده کرد. سونی میتوانست دستگاه را به دوربین دوم باکیفیتتری مجهز کند.
**مقاومت در برابر آب و خاک
گوشی سونی
اما از دیگر ویژگیهای این گوشی میتوان به مقاومت آن در برابر گرد و غبار و آب اشاره کرد. شرکت سونی در Xperia Z1 از فناوری IP58 برای جلوگیری از نفوذ آب و جلوگیری از نفوذ گرد و خاک در گوشی استفاده کرده است.
عدد اول در این فناوری از میزان مقاومت گوشی در برابر گرد و غبار خبر میدهد و این عدد هر اندازه بزرگتر باشد، میزان مقاومت آن در برابر غبار بالاتر خواهد بود. سقف این عدد شش است و عدد پنج از مقاومت کاملا دستگاه در برابر گرد و خاک خبر میدهد.
عدد دوم هم میزان مقاومت Z1در مقابل آب را بازگو میکند، سقف این عدد هشت است و این موضوع بدین معناست که کاربر میتواند تا 30 دقیقه گوشی را تا عمق یک متر و 30 سانتیمتر به زیر آب فرو ببرد.
**سختافزار
با توجه به تاریخ ارائه دستگاه، شرکت سونی گوشی را به آخرین امکانات سختافزاری موجود مجهز کرده است. این موبایل مجهز به یک پردازشگر چهارهستهای با فرکانس 2.2 گیگاهرتز است. درحقیقت به هر اندازه تعداد هستهها افزایش پیدا کند، قدرت پردازشگر نیز بیشتر میشود البته این موضوع تا زمانی صدق میکند که تمام هستهها با هم کار کنند.
دررابطه با فرکانس دستگاهها، هراندازه این فرکانس بیشتر شود، برروی سرعت نقل و انتقال دادهها تاثیرگذار خواهد بود. درحال حاضر پردازنده Z1 قویترین پردازنده در بین گوشیهای موجود محسوب میشود. همچنین در تمام دستگاههای کامپیوتری از قطعه به نام حافظه موقت یا رم استفاده میشود.
بیشترین رم موجود برای گوشیهای موبایل دو گیگابایت است که در اکثر گوشیهای گران قیمت این میزان حافظه در نظر گرفته شده، Xperia Z1 هم از لحاظ حافظه موقت مجهز به دوگیگابایت رم است. پردازنده گرافیکی دستگاه توانست به راحتی سنگینترین بازیها را اجرا کند.
** تست گرافیکی Nena Mark 2
گوشی سونی
نرمافزار Nena Mark 2 در حقیقت برای تست گرافیک دستگاههای موبایل است و برحسب موتورهای گرافیکی با قدرتی متوسط نوشته شده است. میزان عملکرد گرافیک دستگاه در این نرمافزار با عددی که حداکثر سقف آن 60 است سنجیده میشود.
این عدد که به آن FPS میگویند تعداد تصاویری است که در یک ثانیه از جلوی چشم کاربر عبور میکند. این عدد هراندازه بیشتر باشد عملکرد گرافیکی دستگاه بالاتر خواهد بود چراکه تصاویر بدون هیچ اشکالی اجرا میشوند. چشم انسان معمولا تعداد 30 تصویر و بیشتر را در یک ثانیه به سختی تشخیص میدهد. در بررسی انجام شده توسط نرمافزار مذکور، گوشی جدید شرکت سونی توانست عدد 60 را به خود اختصاص دهد. این موضوع به این معنی است که این گوشی در اجرای برنامههای گرافیکی با قدرت متوسط بهترین عملکرد را دارد.
** تست گرافیکی Epic Citadel
گوشی سونی
این تست براساس موتور گرافیکی بسیار قدرتمند Unreal Engine 3.0 صورت میگیرد با این تفاوت که در این تست سقفی برای عدد FPS وجود ندارد. در این بررسی هم Xperia Z1 توانست عدد 59.6 را به خود اختصاص دهد که عدد مطلوبی است و میتوان گفت که پردازنده گرافیکی در این زمینه هیچ مشکلی ندارد. البته تعداد کمی از گوشیها در این تست عدد بالاتری را به خود اختصاص دادند.
** تست کلی An TuTu Benchmark 4.0
گوشی سونی
این نرمافزار که مخصوص موبایل است، سختافزار گوشی را به صورت کلی بررسی میکند و در نهایت امتیازی را به گوشی اختصاص میدهد؛ این امتیاز در کنار امتیاز سایر گوشیها بصورت نمودار به نمایش گذاشته میشود. در این تست Z1 امتیاز 33 هزار و 856 را به خود اختصاص داد و توانست رقیبهایی همچون Galaxy S4Samsungو HTC One را پشت سر بگذارد.
** حافظه و باتری
گوشی سونی
Xperia Z1 مجهز به 16 گیگابیت حافظه داخلی است که 12 گیگابایت در دسترس کاربر است. همچنین کاربران میتوانند با استفاده از کارت حافظه جانبی 64 گیگابایت، این ظرفیت را تا 76 گیگابایت افزایش دهند. در رابطه با باتری دستگاه افراد میتوانند بصورت مداوم با یک شارژ کامل تا 110 ساعت به موسیقی گوش دهند.
همچنین با این گوشی میتوان با استفاده از سیمکارتهای معمولی یا همان نسل دوم تا 13 ساعت و 50 دقیقه و با سیمکارتهای نسل سوم تا 15 ساعت بصورت مداوم مکالمه کرد.
** نرمافزار
Xperia Z1 در ابتدا مجهز به اندروید 4.2.2 است البته گویا این ورژن تنها برای گوشیهای مدل نمونه که جز مدلهای اولیه دستگاه محسوب میشود، عرضه شده و قرار است در بازار فروش این گوشی با جدیدترین نسخه اندروید یعنی اندروید 4.3 که درحال حاضر تنها برای گوشیهای گوگل عرضه شده روانه بازار شود. نرمافزار اندروید یک نرمافزار متن باز به حساب میآید.
** زمان عرضه و قیمت
جدیدترین گوشی شرکت سونی که تنها یک هفته است از آن رونمایی شده هنوز روانه بازار فروش نشده است. سونی قرار است Z1 را با قیمت 730 دلار روانه بازار کند.
نکات مثبت |
نکات منفی |
سختافزار قدرتمند |
وزن زیاد |
دوربین باکیفیتی بالا |
کیفیت دوربین دوم بالا نیست |
طراحی مناسب |
غیرفعال شدن تاچ گوشی زیرآب |